Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυρία Θεοτόκος υπόδειγμα υπομονής


Η Ακολουθία των Χαιρετισμών, αυτή η τόσο λαοφιλής ακολουθία, συμπυκνώνει μέσα της, όλη την αγάπη και τον σεβασμό των ορθοδόξων χριστιανών προς το πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, της μητέρας του Κυρίου, αλλά και μητέρας, όπως την νιώθουμε, όλων μας, την οποία σε κάθε στιγμή της ζωής μας επικαλούμαστε. Μέσα από τα εκατοντάδες Χαίρε που θα τις απευθύνουμε τούτες τις Μεγαλοσαρακοστιάτικες Παρασκευές, ο κάθε ένας από εμάς θα προσευχηθεί, θα την ικετεύσει να γίνει πρεσβεία θερμή προς τον Υιό της και Θεό μας για την εκπλήρωση των αιτημάτων μας. 

Μέσα από την ακολουθία των Χαιρετισμών προβάλλεται ενώπιον μας το πλήθος των χαρισμάτων της Υπεραγιάς Θεοτόκου, αλλά και η συμβολή της στην εκπλήρωση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας. 

Μας  λέει ο Απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτας επιστολή του. "Ότε δὲ ἦλθε τὸ πλήρωμα τοῦ χρόνου, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ, γενόμενον ἐκ γυναικός". Και αυτή η ευλογημένη  στιγμή φτάνει όταν στην μικρή και άσημη πόλη της Ναζαρέτ έρχεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ για να ευαγγελίσει στην Παρθένο Μαρία ότι αυτή είναι η εκλεκτή του Θεού, η Κεχαριτωμένη, η οποία θα συλλάβει στα σπλάχνα της εκ Πνεύματος Αγίου και θα φέρει στον κόσμο τον Θεάνθρωπο Κύριο. Και η Παναγία μας με την υπακοή της στο θέλημα του Ουράνιου Πατέρα γίνεται η"γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης πρός ουρανόν". Έγινε η γέφυρα της σωτηρία μας, η οποία μας οδηγεί από τα επίγεια στα επουράνια. 

Μέσα στο πλήθος των ονομάτων που έχουν αποδοθεί προς το πρόσωπο της Παναγίας μας, είναι και αυτό της Νέας Εύας και αυτό γιατί η Θεοτόκος με την υπακοή της στο Θείο Θέλημα γίνεται η αιτία της χαρά για όλων των κόσμο, όπως η Εύα με την παρακοή της γίνεται η αιτία να συμπαρασυρθεί το γένος τον ανθρώπων στην δυστυχία. 

Απόψε, ας σταθούμε ενώπιον του ιερού προσώπου της και ας αναλογιστούμε το πλήθος των ευεργεσιών  που προήλθαν από την υπακοή που έδειξε στο θέλημα του Θεού η Παναγία μας. Και ας δείξουμε και εμείς αυτή την υπακοή στην ζωή μας μέσα από την οποία μπορούμε να βιώσουμε και εμείς την παρουσία του Θεού στην ζωή μας. Με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, όποιο και να είναι αυτό. Και στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα να μην παραλέιπουμε να δοξολογούμε το Άγιο όνομά Του, γνωρίζοντας ότι τα πάντα στην ζωή μας στέλνονται με σκοπό την σωτηρία της ψυχής μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου